Softwarepakket Office

Intro office

Het meest gebruikte softwarepakket van de wereld wat gebruikt wordt door consumenten en bedrijven is bij uitstek Office. Office is een kantoorsoftwarepakket waar verschillende programma’s bij elkaar zijn gebundeld. Het softwarepakket bestaat al sinds 1989 en wordt wereldwijd door meer dan een miljard mensen gebruikt. De laatste versie van het pakket is gelanceerd in 2013 voor Windows en heet heel toepasselijk Office 2013. Het softwarepakket bestaat uit verschillende programma’s waaronder:

Word

Word is de tekstverwerker van Office en is het eerste programma uit de reeks van office programma’s dat nog steeds bestaat. Het programma kwam in 1983 uit voor MS-DOS en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste tekstverwerkers aller tijden met een marktaandeel van 90%.

Excel

Excel is het spreadsheet programma van Office en kan worden gebruikt als digitaal rekenblad. Hiermee kan men uiteindelijk gegevens overzichtelijk weergeven en gemakkelijk tabellen uitdraaien. Excel werd geïntroduceerd in 1985 voor Macintosh en in 1987 voor Windows.

Outlook

Outlook is de e-mailclient van Office wat wordt gebruikt voor het ontvangen en versturen van mailtjes, het opslaan van een contactenlijst en heeft een agenda. Het programma zat voor het eerst in office 97 waarmee het de vorige mailprogramma’s heeft vervangen.

PowerPoint

PowerPoint is het presentatieprogramma van Office. Met dit programma kan men zeer snel en gemakkelijk een presentatie maken en opslaan. Het programma werd in 1987 gekocht door Microsoft van het bedrijf Forethought en is sindsdien verwerkt in het office pakket. De presentaties die worden gemaakt met PowerPoint zijn geoptimaliseerd voor het gebruik op beamers.

Overige programma’s

Bovenstaande programma’s zijn de bekendste programma’s van Office en worden dan ook het meeste gebruikt. Het office pakket bestaat vaak uit verschillende delen, afhankelijk waarvoor men het pakket heeft gekocht. Wanneer men het volledige pakket heeft dan heeft men ook de volgende programma’s van office tot zijn of haar beschikking:

  • Acces
  • InfoPath
  • OneNote
  • Project
  • Publisher
  • Visio

Beschikbaarheid

Het office pakket is al vanaf het begin beschikbaar voor Windows en Mac, hoewel de versies redelijk gelijk zijn aan elkaar zitten er toch diverse grafische verschillen in de software. De functionaliteiten in beide versies is aan elkaar gelijk. Sinds 2012 is office ook beschikbaar voor windows phone, hiermee is het mogelijk om je Office bestanden te bekijken en te bewerken op je telefoon. Sinds 2013 is het ook mogelijk om Office te gebruiken op IOS en Andoid apparaten, echter zijn veel functionaliteiten weggelaten bij deze mobiele versies.

Office 365

Tegenwoordig kan men ook een abonnement op Office aanschaffen en men neemt dan een office 365 abonnement. Office 365 is een verzamelnaam voor verschillende Office diensten waarmee de klant een klein bedrag per maand betaalt in plaats van eenmalig een groot bedrag. Het grote voordeel van een abonnement is dat men altijd kan upgraden naar de nieuwste versie van Office, verder heeft men enkele gigabytes opslag in de Cloud zodat men altijd en overal de beschikking heeft over zijn of haar bestanden.

Tot slot

Ondertussen kunnen we stellen dat Office een van de meest gebruikte softwarepakketten ter wereld is. De programma’s Word, Excel, Outlook en PowerPoint zijn hierbij wel de bekendste voorbeelden van programma’s die door zeer veel mensen worden gebruikt. Met een marktaandeel van 90% is office uitgegroeid tot het bekendste softwarepakket ter wereld. Ondanks dat Office al meer dan 20 jaar bestaat zorgt Microsoft er wel voor dat het Office met zijn tijd mee gaat. Door nieuwe apps te ontwikkelen voor alternatieve besturingssystemen zoals Android en IOS en er voor te zorgen dat de bestanden van de gebruiker altijd en overal beschikbaar zijn is er veel veranderd in Office de laatste jaren. De verwachting is dat er in 2015 een nieuwe versie van Office zal worden gelanceerd en dat deze Office 2015 zal gaan heten. Mensen met een office 365 abonnement zullen automatisch overgaan op de nieuwe versie van Office.